Sumários

Introdução ao Stress Vegetal; Mecanismos Cloroplastidiais de Stresse Oxidativo.

10 Outubro 2018, 11:00 Jorge Marques da Silva

Introdução ao  Stress Vegetal; definição de stress vegetal; stress temporário Vs stress permanente; algumas definições terminológicas.  Mecanismos  Cloroplastidiais  de  Stress Oxidativo;   o   Oxigénio;   o   conceito   de   radical   livre;   espécies reactivas  de  Oxigénio;  a  produção  celular  de  ROS  e  as  suas consequências.


Visualização de "Agriculture 2.0: Farming Systems in an Age of Climate Change".

4 Outubro 2018, 08:30 Jorge Marques da Silva

Visualização de “Agriculture 2.0: Farming Systems in an Age of Climate Change”. Steven Savage, a member of the leading agri-business consulting firm, Cirrus Partners, is a specialist in agricultural biotechnology research and development. His projects have included studies of synthetic and natural chemicals, biological controls, biotechnology, environmental toxicology, information technology, patents, biofuels, and climate change. In his Food for Thought lecture, Steve discusses a surprising combination of traditional and biotechnological options for agriculture — the goal being both sufficient production for a burgeoning world population, and reductions in energy consumption and green house gas emissions. Outreach in Biotechnology's Food for Thought Lecture Series brings together internationally recognized experts to talk about the best (and worst) ways to use biotechnology for food and fuel. For more information, go to http://OregonState.edu/OrB A study guide to this lecture is available at http://oregonstate.edu/orb/food-for-t.


Visualização de “The Great Challenge: Farming, Food and Climate Change".

3 Outubro 2018, 11:00 Jorge Marques da Silva

Visualização de “The Great Challenge: Farming, Food and Climate Change". There are two faces of the climate-food system connection: how food is a key driver of climate change, responsible for between 20–30 percent of greenhouse gases, and then the very hopeful research on how changes in agriculture hold the potential not just to mitigate these impacts, but to actually help remove carbon from the atmosphere in large quantities. Climate change changes the “how to feed the world” question in important ways, rendering many of the traditional arguments — for higher productivity at all costs — moot. From the 2014 New York Times Food for Tomorrow Conference. Michael Pollan, author and professor, U.C. Berkeley Graduate School of Journalism.


Influência da adubação na qualidade de maçãs Royal "Gala" de Alcobaça (IGP) (Parte II)

27 Setembro 2018, 09:30 Anabela Bernardes Silva

Extração de pigmentos da epiderme de maçãs Royal "Gala" de plantas provenientes de pomares da IGP de Alcobaça, sujeitos a diferentes adubações de solo.

Quantificação por espectrofotometria de pigmentos de maçãs Royal "Gala": clorofila a, clorofila b, carotenoides e antocianinas).


O micro-edafo-clima dos organismos vegetais; principais stresses bióticos e abióticos (continuação).

27 Setembro 2018, 08:30 Jorge Marques da Silva

O micro-edafo-clima dos organismos vegetais: factores abióticos (disponibilidade hídrica e regime de ventos). Continuação da caracterização sumária dos principais stresses abióticos.